Rovnátka na noc 😴 Retainery

Máme pro vás odpovědi na ty nejčastější otázky o rovnátkách na noc ✅ Úvodní konzultace zdarma ✅ Moderní ortodontická léčba ✅ Možnost splátek

Udržte si vás nový, rovný úsměv s nočními rovnátky

Zuby vám samy o sobě nenarovnají, ale i přesto jsou v ortodontické léčbě nepostradatelnou pomůckou. Řeč je o rovnátkách na noc. Proč? Jak dlouho je musíte nosit? A na kolik vás vyjdou? Základní shrnutí i ty nejčastější otázky o rovnátkách na noc jsme shrnuli v tomto článku.

Co jsou rovnátka na noc?

Rovnátka na noc, často také označovaná jako retainery, jsou speciální ortodontické pomůcky, která pomáhají udržet zuby v jejich nové – správné – poloze po tom, co vám sundají rovnátka. Dostanete je jak po léčbě fixními rovnátky, tak i neviditelnými rovnátky. Někdy je možné je použít jako předléčbu.

Jak název napovídá, nosí se hlavně večer a během spánku, nicméně doporučuje se minimálně 12 hodin ze dne. 

Proč je důležité nosit rovnátka na noc?

Po dokončení ortodontické léčby, resp. po sejmutí rovnátek, jsou zuby stále relativně mobilní, protože okolní tkáně a kosti se teprve přizpůsobují nové pozici zubů. Zuby tak mají přirozenou tendenci vracet se do své původní, nesprávné polohy. Noční rovnátka tomu brání tím, že na zuby vyvíjejí jemný tlak, zajišťují stabilitu zubů a podporují jejich správné postavení v ústech

Bez pravidelného nošení těchto rovnátek může dojít k postupnému posunu zubů zpět, což by mohlo znamenat, že budete znovu potřebovat rovnátka. Právě proto je důležité dodržovat pokyny ortodontisty a nosit rovnátka na noc podle doporučeného režimu.

Jak dlouho se nosí rovnátka na noc?

Často je to individuální záležitost, ale v průměru jde o přibližně 2 roky. 

Typy rovnátek na noc

Existují dva hlavní typy rovnátek na noc:

  1. Snímatelná rovnátka (retainery):
  • Průhledné fóliové retainery: Jsou vyrobeny z průhledného plastu a jsou téměř neviditelné. Snadno se nasazují a sundávají, což usnadňuje jejich údržbu i nošení.
  • Drátěné retainery (Hawley retainery): Tento typ rovnátek má akrylovou základnu, která kopíruje tvar patra, a kovový drát, který se obepíná kolem předních zubů. Je pevnější a odolnější než průhledné retainery a umožňuje drobné úpravy polohy zubů.
  1. Fixní noční rovnátka: Tenký drát, který je permanentně připevněn na zadní stranu zubů a není viditelný zvenku. Tento typ retaineru zůstává na svém místě neustále, což zajišťuje stálou podporu a stabilizaci zubů. Je ideální pro pacienty, kteří by mohli mít potíže s pravidelným nošením snímatelných rovnátek.

Každý typ rovnátek na noc má své výhody a je zvolen na základě individuálních potřeb klienta a doporučení ortodontisty.

Rovnátka na noc: Cena

  • Průhledné fóliové retainery: Cena se obvykle pohybuje mezi 1 500 a 4 000 Kč za jednu čelist. Cena za obě čelisti může být kolem 3 000 až 8 000 Kč.
  • Drátěné retainery (Hawley retainery): Tento typ je o něco dražší, s cenami v rozmezí 3 000 až 6 000 Kč za jednu čelist. Celková cena za obě čelisti může dosáhnout 6 000 až 12 000 Kč.
  • Fixní retainery (lingvální retainery): Cena fixního retaineru se může pohybovat mezi 4 000 a 7 000 Kč za jednu čelist. Cena za obě čelisti může být kolem 8 000 až 14 000 Kč.

Péče o rovnátka na noc

Nezapomeňte ani o tato snímatelná rovnátka dobře pečovat. Bez toho nezůstanou funkční a hygienická.

  • Pravidelně je čistěte jemným kartáčkem a zubní pastou, nejlépe vždy po vytažení z úst.
  • Dle potřeby pak rovnátka čistěte pomocí roztoku z tablety pro čištění zubních náhrad.
  • Uchovávejte je v ochranném pouzdře.
  • Vyvarujte se horké vody a agresivních čisticích prostředků.

Dodržování těchto doporučení zajistí, že rovnátka na noc zůstanou v dobrém stavu a budou efektivně plnit svou roli při udržování správné polohy zubů.

Samozřejmostí je navštěvovat vašeho ortodontistu na pravidelné kontroly a dodržovat jeho pokyny.

Zajímá vás o zdraví vašich zubů více? Čtěte náš magazín

Hãy đến với chúng tôi để được
tư vấn MIỄN PHÍ

Chúng tôi sẽ tìm giải pháp tốt nhất cho nụ cười của bạn.

Đăng ký tư vấn miễn phí
đánh bại sipka