Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Tìm hiểu thêm

Rentgen zubů: Klíčová pomoc pro zdravý chrup

Rentgen zubů je bezbolestná metoda, která pomáhá odhalit okem neviditelné problémy zubů a čelisti. Zjistěte vše o přínosech, bezpečnosti i ceně rentgenů.

Vše, co potřebujete vědět o rentgenu zubů

Máte strach z návštěvy zubaře? Nejste sami. Mnoho lidí se obává zubních vyšetření a procedur, a to včetně rentgenového snímkování zubů. Rentgen zubů je přitom klíčovým nástrojem moderní stomatologie, který nám pomáhá odhalit problémy, které by jinak zůstaly skryté. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o rentgenu zubů, od jeho významu až po konkrétní typy snímkování.

Co je rentgen zubů a jak funguje?

Rentgen zubů je diagnostická metoda, která používá rentgenové (= elektromagnetické) záření k pořízení snímků vašich zubů, čelistí a okolních struktur. Je nezbytná pro identifikaci mnoha zubních problémů, které nejsou viditelné pouhým okem. 

Existují dva hlavní typy rentgenů:

  • Intraorální (v ústech): Nejběžnější, poskytuje detailní snímky jednotlivých zubů.
  • Extraorální (mimo ústa): Zahrnuje snímky celé čelisti nebo lebky, je užitečný pro celkové zhodnocení.

Zubní rentgenové snímky už dnes bývají digitální, tedy pořízené pomocí digitálních snímačů a počítače. Jejich nespornou výhodou je ta, že používají o 80 až 90 % méně záření než tradiční zubní rentgenové přístroje.

V číslech se bavíme o cca 5 mikrosievertech (µSv) na jeden intraorální snímek. Pro porovnání, jedna hodina letu letadlem vás vystaví záření přibližně 30 až 100 mikrosievertů (µSv), což je zhruba 6 až 20krát vyšší než jedno zubní rentgenování. 

Co odhalí rentgen zubů?

Rentgenový snímek zubů pomáhá odhalit:

  • Zubní kazy, zejména malé oblasti kazů mezi zuby
  • Kaz pod stávajícími výplněmi
  • Úbytek kosti v čelisti (např. kvůli onemocnění dásní)
  • Oblasti infekce
  • Polohu neprořezaných nebo vyražených zubů
  • Cysty a některé typy nádorů
  • Infekce v kořenech zubů nebo v čelisti
  • Abnormální vývojové vzorce u dětí

Zubaři také používají rentgenové snímky k určení vaší způsobilosti pro léčbu, jako jsou zubní implantáty, rovnátka nebo zubní náhrady. Rentgenové snímky také pomáhají zubaři zkontrolovat hojení po některých zákrocích.

Jak probíhá rentgen zubů?

Klasický skusový rentgen zubů je rychlý a bezbolestný proces.

  1. Příprava: Nejprve si sundáte jakékoli kovové předměty, které by mohly ovlivnit snímek – náušnice, piercingy a další kovy, které v blízkém okolí snímkované oblasti máte. 
  2. Snímkování: V drtivé většině případů se rentgenování děje přímo v ordinaci. Sednete si do křesla, načež vám zubař přiloží k čelisti rentgen a požádá vás, abyste zůstali v klidu. Poté pořídí rentgenový snímek. Během procesu pořizování projde paprsek záření měkkými tkáněmi a vytvoří snímky požadované oblasti. 
  3. Výsledky: Snímky jsou okamžitě k dispozici a zubař je s vámi může ihned probrat.

Jak často je potřeba rentgen zubů?

Frekvence rentgenového snímkování závisí zejména na sklonu vašeho chrupu ke kazivosti. Česká stomatologická komora doporučuje opakovat skusové snímky 1x za 1–3 roky v rámci pravidelné preventivní prohlídky. 

Rentgen zubů u dětí

Rentgen dětských zubů má svá specifika. Dětské zuby jsou menší a stále se vyvíjejí, dětské kosti zase řidší a nejsou tak silné. Proto stačí méně záření, abyste dítěti pořídili stejně kvalitní snímek jako u dospělého. 

Rentgen zubů u dětí je zásadní pro sledování růstu a vývoje zubů a pro včasnou identifikaci případných problémů, jako je kaz nebo nesprávný vývoj zubů.

Panoramatický rentgen zubů (OPG)

Panoramatický rentgen zubů (OPG) poskytuje širokoúhlý snímek celé čelisti a zahrnuje celé zuby i s kořeny (což běžný skusový rentgen neumí). Jedno snímání dokáže poskytnout více informací. 

Tento typ rentgenu je obzvláště užitečný při plánování ortodontických zákroků nebo při hledání skrytých problémů. Jeho frekvence však není tak častá jako u skusových snímků. 

Cena panoramatického rentgenu zubů se pohybuje kolem 800–1 500 Kč.

3D rentgen zubů

3D rentgen (někdy také nazývaný CBCT rentgen) využívá pokročilé technologie k vytvoření trojrozměrného obrazu vaší čelisti a zubů. Tento typ snímkování nabízí detailnější pohled a je obzvláště užitečný pro komplexní diagnostiku a plánování chirurgických zákroků. 

Cena 3D rentgenu zubů se pohybuje kolem 2 000–4 000 Kč, ale přínos přesné diagnostiky je neocenitelný.

Kefalometrický rentgen

Kefalometrický rentgen je speciální typ rentgenového snímku, který se používá především v ortodoncii a stomatologii k detailnímu 2D zobrazení lebky a čelistí. Tento snímek umožňuje lékařům analyzovat vzájemnou polohu zubů, čelistí a lebky, což je klíčové při plánování ortodontické léčby – například při nasazení rovnátek. Snímky také umožňují porovnávat výsledky před léčbou a po ní.

Rentgen zubů: Cena

Cena rentgenového snímkování zubů se liší podle typu snímku a regionu. Obecně platí, že:

  • Intraorální rentgen stojí kolem 200 – 500 Kč.
  • Extraorální rentgen může stát 500 – 4 000 Kč, v závislosti na konkrétním typu:
    • Panoramatický rentgen se pohybuje mezi 800 – 1 500 Kč.
    • 3D rentgen může stát 2 000 – 4 000 Kč.
    • Kefalometrický rentgen se pohybuje v rozmezí 500 až 1 500 Kč.

Je rentgenové vyšetření zubů bezpečné?

Riziko záření při rentgenovém vyšetření zubů je poměrně malé. Ve skutečnosti je množství záření, které vaše tělo absorbuje z jedné sady (cca 4 snímků) zubních rentgenových snímků, srovnatelné s množstvím záření, které absorbujete např. z:

  • 40 minutového letu letadlem;
  • půl roku sledování TV;
  • záření ze Slunce, hvězd a samotné Země za 1–2 dny.

Co si z článku odnést?

Rentgen zubů je nepostradatelným nástrojem moderní stomatologie, který pomáhá odhalovat a léčit skryté problémy. Ať už jde o děti, nebo dospělé, pravidelné rentgenové snímkování je součástí udržení zdravého chrupu.

Hãy đến với chúng tôi để được
tư vấn MIỄN PHÍ

Chúng tôi sẽ tìm giải pháp tốt nhất cho nụ cười của bạn.

Đăng ký tư vấn miễn phí
đánh bại sipka